MENI
Korpa

5-MTHF (aktivna folna kiselina) 1 mg – 60 kapsula

5-MTHF (aktivna folna kiselina) 1 mg – 60 kapsula
5-MTHF (aktivna folna kiselina) 1 mg – 60 kapsula

Opis proizvoda

5-MTHF (L-5 metiltetrahidrofolat) je aktivni, bioraspoloživi oblik folne kiseline – folat. Folna kiselina mora da se kroz niz metaboličkih procesa razloži do aktivnog oblika 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF) koji je ljudskom telu neophodan.

5-MTHF je već razloženi aktivni oblik koji telu obezbeđuje odmah ono što mu je potrebno. Nedostatak folata se javlja najčešće zbog smanjene resorpcije iz hrane, kao posledica korišćenja određenih lekova ili tokom stanja povećane potrebe kao što je trudnoća.

5-MTHF EXTRAFOLATE-S® je aktivni oblik folne kiseline koji direktno ulazi u cirkulaciju i njegova bioraspoloživost je potpuna. Veoma je važan u procesu razvoja ćelija (DNK, RNK) naročito u prvim nedeljama razvoja ploda, neurotransmitera i u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Značajan je u planiranju trudnoće i prva tri meseca trudnoće pošto nedostatak nepovoljno utiče na razvoj ploda, dovodi do razvojnih defekata (nesrastanje neuralne cevi, spine bifide, rascep usne i gornjeg nepca) Važan je za sintezu neurotransmitera u mozgu (serotonina, dopamina, melatonina, epinefrina, norepinefrina) utičući pozitivno na raspoloženje, san, pamćenje, ponašanje.

Nedostatak folne kiseline:

  • utiče na javljanje anemije- megaloblastne anemije
  • u trudnoći – dovodi do razvojnih defekata
  • može dovesti do problema sa pamćenjem i raspoloženjem
  • Zajedno sa vitaminom B12 pretvara homocistein u cistein. Na taj način snižava nivo homocisteina u organizmu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

3/5 populacije nema enzim 5-mthf reduktazu (najčešće zbog genetske predispozicije) pa organizam nema sposobnost da folnu kiselinu pretvori u aktivan oblik koji može da koristi. Stoga se preporučuje dodatna suplementacija aktivnim oblikom, 5-MTHF. Folat koji se nalazi u hrani je jako nestabilan i osetljiv na toplotu i svetlost tako da se ne zna koliko se iskorišćava iz hrane. Suplementacija aktivnim 5-MTHF oblikom folne kiseline je neophodna.

Upotreba:

Jedna kapsula dnevno ili po preporuci lekara.

Sastav:

Jedna bočica sadrži 60 kapsula, a jedna kapsula sadrži:

Folat (L-5 metiltetrahidrofolat) 1 mg.

3.200,00 RSD