Saznajete divnu vest. Trudni ste. Obuzima vas neopisiv osećaj sreće i radosti. Da. Trudna sam. Dobićemo bebu. Jupiii. To maleno biće raste u vama. Osećate kako raste. Bez obzira na mučnine, slabost, oticanje nogu, konstantnu pospanost, vi zračite. Srećni ste. Devet meseci se interesujete, edukujete, možda idete i na kurseve namenjene trudnicama. Brzo prođe to vreme dok ne dođe trenutak da se porodite.

Sećam se mog odlaska u porodilište. Bila je zima, Beograd okovan snegom i ledom. Kola nam nisu radila. Sreća pa su moji roditelji živeli blizu nas. Naravno da je maleno čudo odabralo baš to vreme i baš u sred noći da najavi svoj dolazak na svet. Budim muža, kažem krenulo je, a on ne zna šta ga je snašlo. Iako je uvek trzven, smiren, tada je bio u većoj panici nego ja. Iako sam paničar, smireno zovem roditelje da bi nas vozili u porodilište. Mama i tata se pojavljuju brzinom svetlosti, a ja, lagano, bez panike (što je za mene jako čudno) polazim. I tada počinje... Počinje da me obuzima panika, pomešan osećaj sreće i straha. Sreće, zato što ću upoznati moje maleno i straha od brige da li će sve biti u redu.

Ali nemam mleka

Hvala Bogu, sve je prošlo kako treba. Došla je na svet moja lepotica, moj anđeo, moje medeno, moje sve. Neiskusna majka, ne baš tako mlada sa svojih 30ak godina, iako sam bila informisana, nisam bila spremna na problem koji me zadesio. Moje čedo i ja dođosmo kući. Tamo nas čekaju moji i njegovi roditelji, na stolu gozba, babe se stvarno potrudile. Prvi put posle nekoliko dana pojedem pošten obrok.

Nemam mleka, još uvek nije došlo do laktacije, a kako sam bila mršavica sa malenim grudima, pitala sam se da li ću uopšte i imati mleka. Znam da to nema veze sa veličinom grudi, ali ipak se pitam. Moje maleno hranimo formulom malo na kašičicu, ne na flašicu, da se ne navikne. I počinje. Grudi bujaju, navire mleko, ali ne izlazi. Iako sam grudi stalno masirala, pripremala, desilo se.

Mastitis

Dok nije došla babica ujutru bila sam u agoniji. Grudi ogromne, bole, stvaraju se ploče, iako ih stalno masiram, ne vredi. Maleni anđeo nema snage da povuče, ali šta da povuče kad je sve začepljeno. I tada uz stručnu masažu babice i njenu preporuku za kremu koja opušta grudi (Garmastan - ako iko može nekako da je nabavi, pošto se izgleda više ne uvozi) počelo je da biva lakše. Ali avaj. Eto problema. Moj anđelak neće da sisa. Malecne grudi rade kao ozbiljna fabrika, proizvodnja mleka ide, ali malenica neće da sisa. Neće, pa neće.

Pumpica za izmuzavanje (izmlazanje) mleka

I rešenje je bilo to da sam kupila pumpicu za izmlazanje. Ručnu doduše, koje su u to vreme bile užasno skupe. Danas je to ipak daleko pristupačnije i stvarno neophodno. Mnogo pomaže i olakšava, a sprečava pojavu mastitisa. Mastitis se može javiti u bilo kom trenutku (ne samo na početku) ako se mleko iz grudi ne isprazni do kraja. Pumpica za izmlazanje će vam pomoći u tome. Sećam se jedne noći, anđelak kenka, muče je grčevi, muž spava jer rano ujutru ide na teren, a fabrika za proizvodnju mleka radi bez prestanka. Moju bebicu je umirivalo lagano ljuljuškanje u kolicima (danas ima divnih njihalica za tu svrhu). Sada smešno sećanje, ali tada bogami i nije bilo baš smešno. Slika je sledeća: ja sedim na garnituri u dnevnoj sobi, beba kenka u kolicima koja ja pomeram nogom da bih je ljuljuškala, a ruke su mi zauzete dojkom, pumpicom i proizvodnjom mleka. Da ih je tada bilo, suvim zlatom bih je platila.

Električna pumpica za izmlazanje

Sediš, montiraš na grudi, a ona sve radi. Masira grudi, pospešuje laktaciju i izmlaza mleko. Nije luksuz, već zaista potreba. Ja sam sedam meseci ručnom pumpicom izmlazala mleko. Svakog dana, sedam meseci. U početku je to bilo pet, šest puta na dan, a kasnije tri. Malene grudi davale su po više od litre mleka na dan. I litar i po. Smejala sam se roditeljima kada su govorili onu "U naše vreme toga nije bilo". I sada je vama verovatno smešno.  Ne tako davno, toga zaista nije bilo. Danas vam je dostupno. Majke, olakšajte sebi. Uživajte sa svojim bebironom. A pumpicu pusite da radi svoje. Ne dozvolite da dobijete mastitis. Često ide sa visokim temperaturama, uvek sa užasnim bolovima, a morate piti i antibiotik. Tada vaše dete neće moći da se hrani vašim mlekom. Upotrebom pumpice možete uvek imati mleka u frižideru, za ne daj bože.

Moja preporuka su Boboduck bežična električna pumpica za izmlazanje mleka ili još bolje Simba Duo pumpica za izmlazanje - dupla pumpica koja istovremeno izmlaza obe dojke. 

Boboduck bežična električna pumpica za izmlazanje mleka

Boboduck električna pumpica sa funkcijom masaže i 9 nivoa inteziteta vakuuma znatno olakšava izmlazanje i stimuliše proizvodnju mleka. Boboduck električna pumpica je prenosiva, bezična i jednostavna za upotrebu. Ima 3 režima rada: režim stimulacije laktacije, režim optimalnog rada, režim za korekciju bradavica. 6 karakteristika Boboduck električne pumpice: 9 nivoa inteziteta vakuma Težina aparata iznosi 196 grama, funkcija za korekciju bradavica, diskretno svetlo za koriscenje u mraku, visokokvalitetni materijali, bešuman rad (45 db).

Simba Duo pumpica za izmlazanje

Kiwy Simba Duo pumpica za izmlazanje, dupla električna pumpica omogućava izmlazanje više mleka za manje vremena. Visoko efikasna ekstracija mleka: pumpica oponaša prirodne pokrete sisanja bebe što potpomaže većoj ekstraciji mleka. Trofazna tehnologija ispravlja obrnute bradavice, masira grudi i stimuliše izmlazanje mleka, a funkcije podešavate jednostavnim dodirom ekrana. Tehnologija dva motora razvijena u Japanu čini proces izmlazanja mleka lakim i udobnim.

Uređaji brenda Kiwy i brenda Boboduck proizvodi kompanija FIMILLA, iz Šangaja, Kina. 

Svi uredjaji su BPA Free i za izradu su korišćeni najkvalitetniji materijali iz Nemačke, Švajcarske, Amerike i Japana. Kiwy i Boboduck su premium brendovi italijanskog dizajna, a svojim kvalitetom nimalo ne zaostaju za najpoznatijim svetskim brendovima.

Oprema za bebe takođe mora biti sterilisana u čemu vam mnogo mogu pomoći Boboduck Sterilizator i Ketler 8u1, Kiwy Caesar Sterilizator, a Kiwy Mirage Grejač za flašice brzo će ugrejati mlekce (a kasnije i kašice) za vašeg bebca. 

Sterilizator za flašice

Ja sam za sterilizaciju koristila lonac u kome sam prokuvavala opremu za bebu, od flašica, cucli, kašičica i ostalog. To baš i nije najsrećnije rešenje jer tada oprema jeste sterilisana, ali zbog kamenca koji se nakupi, ne izgleda baš lepo. Nova flašica vrlo brzo počne da izgleda kao stara. Zato su sterilizatori odlična stvar. Za čas posla, sva oprema sterilisana, a takva i ostaje i do 24h. Na svaka 4 sata vazduh filtriran HEPA filterom ulazi u sterilizator održavajući prostor sterilnim. Verujte, mogo olakšava. I sve čisto, lepo, sterilno. Za vašu bebu. I garancija na aparate je dve godine.